субота, 9. мај 2009.



Književno veče Ilije Lakušića - Knjižara Carev most u Nikšiću -
19. april 2008. god.

Književno veče održano je u knjižari „Carev Most“ u Nikšiću u subotu, 19. aprila sa početkom u 20 h. O stvaralaštvu Ilije Lakušića govorio je Milutin Mićović, književnik, i Tanja Bakić, esejista i prevodilac. Odlomke iz Lakušićevih knjiga čitali su: Nataša Lalatović, Sandra Lučić i Anita Radanović. Organizator večeri je bilo izdavačko preduzeće „Oktoih“ iz Podgorice.
Ilija Lakušić rođen je 1947. godine u Lijevoj Rijeci kod Podgorice. Gimnaziju i Ekonomski fakultet je završio u Podgorici. Radio je kao dopisnik dnevnog lista Borba za Crnu Goru, urednik kulturne rubrike u Pobjedi, ministar kulture u Vladi Crne Gore, potpredsjednik SO Podgorica, direktor i glavni urednik izdavačke kuće Obodsko slovo, direktor Gradskog muzeja i galerija u Podgorici. Predsjednik je Udruženja književnika Crne Gore.
Objavio je knjige poezije: Robija iza stakla, Prapečat, Kvarenje omladine, Nemam drugog izbora, Deset pršljenova, Odbrana i poslednji dani rimovanja, Evo me, Tako je pisano prije glagola pisati, Regelesi filosoful sau (na rumunskom), A potom obrezaše knjigu, romane: Sistem za navođenje i Portret pjesnika sa proznim piscem u pozadini, kao i knjigu satirične proze Priče u zrnu i knjige poezije za djecu Bukvara i Biljezi.
Dobitnik je nagrade Udruženja književnika godine (1982.), nagrade Risto Ratković (1994.), nagrade Vito Srbljanović za satiru (1996.) i nagrade Udruženja pisaca za djecu 1995. godine.Prevođen je na ruski, francuski, italijanski, engleski, švedski, kineski, rumunski...njiževno veče Ilije Lakušića - Knjižara Carev most u Nikšiću - 19. april 2008. god.

Нема коментара:

Постави коментар