среда, 29. април 2009.

Završena LIGA OSNOVNIH ŠKOLA NIKŠIĆA U ŠAHU za Školsku 2008/2009
28.februar – 21. mart 2009. godine

OŠ Luka Simonović pobjednik

Nakon četiri vikenda i 11 odigranih kola završena je Liga osnovnih škola Nikšića u šahu za školsku 2008/009 godinu. Pobjednik je OŠ Luka Simonović koja je i prethodne dvije godine pobjeđivala na takmičenjima nikšićkih osnovaca. Pobjednici su samo dva meča igrali neriješeno a sve ostale su pobjedili. Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Ratko Žarić a treći su mladi šahisti iz OŠ Braća Labudović. Ovim ekipama su pripali pehari i diplome koje je uručio velemajstor Dragiša Blagojević, osvajač zlatne medalje na šahovskoj olimpijadi u Drezdenu. Pobjednik je stekao pravo učešća na regionalnom takmičenju . Na takmičenju je nastupilo 11 ( od 12) nikšićkih gradskih i prigradskih škola.
Poslednja dva kola su igrana u subotu, 21.marta i na programu su bila dva velika derbija OŠ Ratko Žarić – OŠ Braća Labudović i OŠ Braća Labudović – OŠ Luka Simonović. Mladi šahisti iz OŠ Braća Labudović bili su na pragu da prirede veliko iznenađenje i pobjede oba meča ali ih je samo nedostatak iskustva i sportske sreće omelo u tome.
Pored ekipnih nagrada uručene su i pojedinačne, odnosno nagrade za najbolje rezultate na pojedinim tablama. Na prvoj tabli najbolji su bili Božidar Kisić ( OŠ Ratko Žarić) i Tijana Blagojević ( OŠ Luka Simonović) sa 9 poena iz 10 partija , na drugoj Mitar Đukanović ( 9,5 poena iz 10 partija), na trećoj Nikola Mirković ( OŠ Milija Nikčević) i Nebojša Krivokapić ( OŠ Braća Labudović) sa 7 poena iz 10 partija, na četvrtoj Srevan Bogosavljević sa 9,5 poena iz 10 partija i najbolja rezerva bio je Mladen Blagojević ( OŠ Luka Simonović) sa 7,5 poena . Nagrade je uručio internacionalni majstor Boro Miljanić. Sudili su Boro Miljanić i Lidija Blagojević. Na kraju učesnike je pozdravio i turnir zatvorio Branko Bojičić , sekretar Sekretarijata za sport Opštine Nikšić.

Domaćin završnog turnira bila je osnovna škola Braća Ribar. Uprava ove škole se potrudila da sve bude u najboljem redu. Igralo se u sređenoj, zagrijanoj fiskulturnoj sali a uslovi za igru su bili izvanredni. Za sve učesnike i goste obezbijeđeni su topli sendviči. Moramo istaći da su sve škole organizatori ovih šahovskih takmičenja - Luka Simonović, Braća Labudović, Ratko Žarić i sada Braća Ribar maksimalno odradile svoj dio posla i da su mladi šahisti imali svuda odlične uslove. To pokazuje ozbiljan odnos prema šahu i šahovskim manifestacijama i da je sport odnosno konkretno šah rado viđen u svim školama.

Na kraju riječ dvije i o samoj Ligi. Ovo je prvi put da se Liga održi na ovakav način kao putujuća Liga i veliki je korak naprijed u popularizaciji šaha u osnovnim školama . Donijela je afirmaciju mnogim mladim šahistima koji se do sada nijesu pojavljivali na zvaničnim takmičenjima . Takođe vidan je veliki porast kvaliteta drevne igre u školama u cjelini . Ligi su prethodila prvenstva svih osnovnih škola na kojima je učestvovalo 330 takmičara. Nju su zajedno organizovali Sekretarijat za sport Opštine Nikšić, NVO Matni napad i osnovne škole Nikšića.

Njihova naredna šahovska aktivnost biće pojedinačno prvenstvo osnovnih škola Nikšića koje će se održati već narednog mjeseca a očekuje se učešće preko 100 mladih šahista. Domaćin takmičenja biće najvjerovatnije OŠ Radoje Čizmović u Ozrinićima.

Нема коментара:

Постави коментар